ACCIÓ IMPERATIVA 23 DE MAIG

Volem resposta del Gobierno a la Iniciativa per la pau, ara!

23 de maig de 2024, acció imperiosa per aturar les guerres

El dijous 23 de maig a quarts d’1, davant la Delegación del Ministerio de Defensa, al Portal de la Pau de Barcelona, una cinquantena d’organitzacions ciutadanes han presentat el manifest “No la militarització i no a la guerra. Per una Europa de la distensió, la pau i la seguretat compartida”. Ha estat llegit per una desena dels representants de diversos col·lectius i moviments.

En acabar l’acte s’ha dut a terme una acció sorpresa que ha començat amb una simulació dels efectes d’un bombardeig i ha continuat amb la presentació d’una nova petició al Ministerio de Defensa per obtenir una resposta immediata a les propostes que des de fa 18 mesos la campanya arturemlesguerres.cat li està reclamant.

La petició l’ha presentat Martí Olivella, membre de l’agrupació de l’AutoDefensa Noviolenta Portal de la Pau que porta 86 setmanes davant de la Delegación del Ministerio de Defensa demanant una resposta a la Iniciativa per la Pau presentada.

Acte seguit ha comunicat que no sortirà del Ministerio de Defensa fins que ni tinguin una resposta.

Martí Olivella Solé, 69 anys, nascut a Barcelona, jubilat, casat, pare de dos fills i amb 3 nets.

Som nascuts en les postguerres del segle XX i no hem hagut de prendre part directament en cap guerra, gràcies als grans acords polítics internacionals que l’horror de les grans guerres van provocar.

Ara, estem patint pel present i pel futur dels nostres fills i filles, nets i netes… Les generacions actuals no saben què és viure una guerra, i si veuen en pantalles els horrors de les guerres properes, creuen que no les afecta ni les afectarà; i creuen que no pot esclatar l’amenaça nuclear!

Les guerres perjudiquen a molts i beneficien a molt pocs. 

Perjudiquen les persones que moren, son ferides, mutilades o violades… i llurs famílies i amistats; també surten perjudicades les persones que queden sense feina, sense casa, que passen gana, set, fred o calor…; també surten perjudicades totes aquelles que, de prop o de lluny, pateixen les retallades en sanitat, educació, serveis socials, pensions… perquè els governs s’endeuten en comprar armes i pagar soldats, deutes amb interessos més cars que entre totes cal pagar als bancs!

També surten malparades la humanitat i la biosfera perquè el bel·licisme, lluny de fer front a l’emergència ecològica augmenta els gasos d’efecte hivernacle i detrau els pressupostos que s’hi començaven a destinar per evitar-los.

Beneficien a molt poques persones: les qui reforcen el seu poder perquè amb la por fan tancar files a les seves poblacions; les qui “es fan d’or” amb la pujada del valor de les accions de les empreses fabricants d’armament, dels bancs i dels fons d’inversió que obtenen enormes guanys; també beneficien els pocs que treballen en aquestes empreses… 

Quan diuen que el PIB creix gràcies a l’economia de guerra, ho fa gràcies al creixement de la mort i la devastació! Quin preu més trist, quin horror de benestar!! 

En el nostre context de societat benestant i distreta, l’acció que emprenem és un petit gest d’insubmissió a un sistema, que malgrat tota la retòrica democràtica, és un sistema autoritari, insensible, hipòcrita; un sistema que en nom de la legítima defensa i de la guerra justa avala o condemna, amb una doble mesura, la producció i venda d’armament i proveeix o denega l’ajuda militar… 

L’ajuda militar va a dirigents que estan torpedinant l’arquitectura política i jurídica internacional -la que havia permès uns certs equilibris durant 80 anys-; a dirigents que, en nom de la llibertat, endeuten els seus països, es comporten com a psicòpates criminals, sense empatia ni compassió, amb les poblacions condemnades a ser immolades pel bé de les respectives pàtries i per la vanaglòria dels seus lideratges. 

El gest que fem és una acció al límit de les nostres possibilitats després de 18 mesos que esperem una resposta clara sobre el contingut de les iniciatives de pau presentades al Ministerio de Defensa i al Gobierno de España. 

Què més podem fer per obtenir una resposta? Què més podem fer per trencar el setge informatiu? Ni tant sols la sang desperta consciències! 

La nostra acció de desobediència civil noviolenta respon a l’ESTAT DE NECESSITAT d’aconseguir una resposta a la petició feta al Gobierno de España, una resposta a la NECESSITAT IMPERIOSA D’INTERÈS GENERAL dels milions de persones que a Ucraïna, Palestina i arreu del món pateixen la violència directa de la guerra; i, també a milions de persones que a causa de la cursa d’armament (2,3% del PIB mundial) i de les violències estructurals, veuen retallades les oportunitats de cobrir les necessitats bàsiques i les condicions mínimes ecològiques de supervivència: ja som víctimes de l’economia de guerra!  I no podrem dir que no ho sabíem! 

No volem que el nostre silenci i passivitat ens faci còmplices de crims contra la pau!

No invoquem la Guerra justa -cap ho acaba sent-: construïm la Defensa justa!

Si volem la pau, NO preparem la guerra!

Si volem la pau, preparem la pau amb l’autodefensa noviolenta!

De l’agrupació AutoDefensa Noviolenta Portal de la Pau

Barcelona, 23 de maig de 2024

 Codi Penal Art. 20.5: desobeir no és delicte si, per evitar un mal propi o aliè, es lesiona un bé jurídic d’una altra persona o s’infringeix un deure, sempre que el mal causat no sigui major que el que es tracti d’evitar.

CatalanEnglishArabicFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishUkrainian