Què estem fent per aturar les guerres?

Si els governs no aturen les guerres contra la gent i la Terra, la gent aturarem els governs. Amb aquest agosarat lema el 2 de novembre de 2022, ara farà 5 mesos, vàrem començar la campanya aturem les guerres amb l’objectiu d’aplegar-nos els resistents a les guerres, periòdicament, davant dels nostres governs en diverses poblacions catalanes, per presentar-hi mocions i per organitzar noves accions: objecció fiscal a la defensa militar armada a favor de la creació d’agrupacions locals d’AutoDefensa Noviolenta, com alternativa. 
 

Amb perseverança, en 19 indrets catalans hem fet entre tots, més de 300 concentracions que han aplegat més de 3000 participacions, estem mostrant els missatges amb 250 armilles, una dotzena de pancartes, milers de fulls volants, un llibre amb 100 missatges sobre AutoDefensa Noviolenta; hem aconseguit 5 mocions aprovades i un web que informa dia a dia de la campanya https://aturemlesguerres.cat/accions/. Han publicat 50 notícies (la majoria en mitjans locals!). 

Barcelona, davant la delegació del Ministerio de la Guerra ens hi hem plantat durant 100 dies laborables consecutius. Vàrem presentar la petició al Ministerio perquè es posicionés urgentment sobre el document “Iniciativa per la pau. Aturem les guerres“. Després de 40 dies d’espera, el Ministerio de Defensa diu que és incompetent, que la política de defensa és responsabilitat del Presidente del Gobierno!. 

En definitiva (…) es competencia del Presidente del Gobierno (…) la determinación de la política interior y exterior y velar por su cumplimiento. Las declaraciones y manifestaciones que el interesado solicita del Ministerio de Defensa, exceden del ámbito de sus competencias de dirección y ejecución. (És a dir, el Ministerio és incompetent fins i tot, per passar-li el document al Presidente del Gobierno). 

Barcelona, també ha continuat l’acció de Feministes contra les guerres que havia començat molts mesos abans a la Pça Sant Jaume tots els dijous al vespre. També ens hi hem sumat un grup a la Pça de la Vila de Gràcia els dimarts a la tarda, i a la Plaça Orfila de Sant Andreu de Palomar el segon i quart dimarts de cada mes, a la tarda. 

Sabadell, des de feia 20 anys la Roda de la Pau s’havia anat concentrant a la Pça del Dr. Robert els dijous al vespre, i continuem, ara també, amb una segona trobada els divendres al migdia. A Vilanova i la Geltrú des de fa mesos voltem les places els dijous a mitja tarda amb les Cantades per la pau i el planeta. Els dissabtes al migdia Banyoles per la Pau també havia començat la seva crida des d’octubre. I a Rubí havien presentat una moció i ara ens concentrem els dijous al vespre davant l’Ajuntament. 

Tarragona, els dimarts al migdia també ens plantem davant la subdelegació del Ministerio de la Guerra. A Oliana ens trobem dilluns, dimecres i divendres. A Girona, els dimecres al vespre ens concentrem davant l’Ajuntament que ha aprovat la moció presentada. També a Terrassa, els dilluns al Raval de Montserrat, i a Banyoles hem aconseguit aprovat mocions ens els plens municipals. I més poblacions ens anem afegint a les concentracions periòdiques: Figueres els divendres al vespre, Manresa a la plaça Fius i Palà dilluns al vespre, Lleida els segons dilluns de cada mes, Sentmenat dijous al migdia, Arbúcies els divendres al vespre, i aviat Sitges 

Lamentablement, tràgicament, la guerra oberta continua a Ucraïna i a 30 indrets més del món amb ferits, morts, desplaçats i destrucció. I els efectes de les guerres provoquen misèria i tota mena d’emergències en tot el planeta. Els nostres governs en són responsables i nosaltres còmplices en la mesura que paguem els nostres impostos, no per mantenir la pau amb negociacions, amb diplomàcia, amb acords i tractats, amb forces civils noviolentes, sinó per mantenir i activar la guerra amb exèrcits a favor dels pocs que en treuen profit. 

No creiem que les guerres resolguin res. No hi ha vencedors ni vençuts. Quasi tots hi perdem i molts pocs hi guanyen! Per això cridem a fer objecció fiscal a la via militar violenta i a favor de la via civil i noviolenta. I, per això, posem les bases de l’AutoDefensa Noviolenta, creant agrupacions locals. 

No estem sols, a Alemanya hem descobert que també estan organitzant una defensa sense armes, una defensa social. I es pregunten: “Com podem defensar-nos sense recórrer a les armes i a la violència? Per això volem crear agrupacions que ens permetin actuar en cas de guerra, de tota mena d’agressions o de cops d’estat. La defensa ens afecta totes”. 

La defensa és massa important per deixar-la en mans dels militars i dels governs. 

Comencem a assumir-la? 

Catalunya, 28 de març, arribant als 5 mesos d’inici de la campanya www.aturemlesguerres.cat 

CatalanEnglishArabicFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishUkrainian