Petició a l’alcaldia de Sabadell per a l’aprovació de la moció:

Iniciativa per la pau “Aturem les guerres”

Som  persones que participem a la Roda de Pau d’aquesta població que ens mobilitzem en el marc de la campanya www.aturemlesguerres.cat perquè volem que el nostre govern local es posicioni amb claredat davant la preocupant dinàmica de guerres, militarització i comerç d’armes que està creixent impunement al nostre país i a molts països del món, i que genera inferns,matances, migracions forçades, destrucció ecològica i perill real d’una guerra nuclear.

Per això,

EXPOSEM:

1. Que la recent guerra a Ucraïna és un exemple més de com els governs de grans potències Militars (en aquest cas l’OTAN i Rússia) no són capaços de resoldre les seves diferències amb diàleg o negociació, allistant la població com a carn de canó i enganyant-los invocantel dret a la legítima defensa per començar hostilitats o per protegir-se’n, en nom d’agressions presents o de greuges passats, amagant interessos de domini o de negoci. Esmassacra així amb armes produïdes i venudes per països com el nostre, que es troben llunyde la guerra. Concretament, Espanya segueix sent el 9è país que més armes exporta al món: produeix i exporta el 2,5% de les armes del món, part de les quals en guerres especialment acarnissades com la d’Aràbia Saudí i dels Emirats Àrabs Units contra el Iemenals quals, segons el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Espanya ha enviat il·legalment en els últims 6 anys 1.618 milions d’euros en armament i material bèl·lic.

2. Que els governs nacionals s’han mostrat incapaços i sense cap voluntat de posar fre a lacreixent carrera armamentista. Podem veure, per exemple, com la despesa militar mundial de 2022 ha assolit de nou un màxim històric: 2,113 bilions de dòlars ($2.113.000.000.000), dels quals el 80% pertanyen a la OTAN i els seus aliats. També vam quedar atònits després de l’augment forçat de despesa militar als pressupostos, davant les exigències de l’OTAN, malgrat les profundes necessitats socials i ecològiques que travessen els països. Els pressupostos generals de l’Estat Espanyol per al 2023 presenten un pressupost militar total de 27.617,43 milions d’euros si comptem totes les partides (classes militars passives, Guàrdia Civil, I+D…), que suposen un 2,17% del seu PIB, superant així l’exigència de l’OTAN del 2%. Les proves nuclears realitzades tant per part de l’OTAN com per part de Rússia confirmen que la seva intenció no és rebaixar l’escalada sinó augmentar-la i no tenir por d’utilitzar l’arsenal nuclear que han anat produint a còpia de dècades (Rússia 7000 ogives nuclears i EEUU 6800, entre altres països).

3. Que hi ha múltiples i senzilles maneres de reinvertir aquests pressupostos cap a polítiques constructives, per combatre els causes estructurals de la violència: cap a la creació de llocs de treball dignes i útils, l’atenció dels més vulnerables de la societat, la protecció del medi ambient… La desigualtat sempre crea més violència. També ens trobem en un moment límit en què la comunitat científica ens alerta de l’emergència climàtica pel model insostenible de consum i de contaminació, i no es poden posposar més els pressupostos i esforços per promocionar formes netes i sostenibles d’energia i maneres de consumir que no depredin els recursos del planeta.

4. Que l’article 1 de la Carta de les Nacions Unides urgeix a «Mantenir la pau i la seguretat

internacionals» de manera que s’asseguri «per mitjans pacífics». Fidels a aquest ideal, i després de 57 anys d’acords i de violacions de la Carta, hem après que les guerres no són un mitjà legítim per dirimir conflictes, i que per concretar aquest article 1 hem d’apostar per sistemes de defensa legítima no ofensius –que no puguin ser una amenaça per a ningú– i efectius –no és una defensa aquella que provoca més morts i destrucció que les que pretén evitar–, per desterrar, així, l’aplicació anacrònica de la llei del més fort i del més cruel.

5. Que, davant la incapacitat dels governs nacionals a respondre amb una mínima ètica i intel·ligència a aquest moment tant delicat que vivim, i davant del silenci institucional global que ens fa còmplices d’aquesta escalada armamentista, com a ciutadans no ens podem quedar quiets ni callats. En coherència amb aquestes consideracions, com a primer pas, hem de contribuir a reduir dràsticament la cursa d’armament i la despesa en defensa militar, per començar a invertir en sistemes de seguretat humana i defensa civil noviolenta, prenent l’experiència de resistències noviolenta (Dinamarca front ocupació nazi 1940, Txecoeslovàquia front ocupació soviètica, 1968) i d’estudis seriosos com els de Gene Sharp.

Per tot això,

DEMANEM  un posicionament públic d’aquest nostre govern local per aturar les guerres amb la discussió i aprovació d’aquesta moció.

1. Sol·licitar al Govern del Reino de España l’inici d’un pla de reconversió de la despesa en defensa militar cap a sistemes de seguretat humana, de defensa no ofensiva i de defensa civil noviolenta.

2. Mentre aquesta reconversió no es produeixi, sol·licitar al Govern de la Generalitat de Catalunya un estudi de viabilitat i posada en marxa d’un sistema de defensa civil noviolenta i d’un cos civil de pau, tal com l’Institut Català Internacional per la Pau ha recollit en algunes de les seves publicacions.

3. Simultàniament a aquestes peticions, que el Govern municipal doni suport a la iniciativa ciutadana de crear una agrupació d’AutoDefensa Noviolenta perquè qui ho desitgi pugui preparar-se a la protecció i defensa civil davant tota mena d’emergències i catàstrofes, presents i futures.

4. Mentre la despesa militar continuï desbocada, que el Govern municipal faciliti informació i doni suport jurídic perquè la ciutadania pugui exercir el seu dret al’objecció fiscal a la despesa militar i contribuir així alternativament amb els seus recursos a l’enfortiment de l’AutoDefensa Noviolenta de la població.

5. En cas de no ser-ne membres, que el govern municipal s’adhereixi a la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau, i promogui aquest plantejament de concreció de la cultura de pau cap a sistemes de defensa noviolents per construir-la.

6. Fer una auditoria sobre quines activitats polítiques, culturals, socials i econòmiques es realitzen en el municipi que poden estar contribuint a la cultura de guerra, com per ex., ser clients de la “banca armada”, contribuir al malbaratament energètic, i  en conseqüència acordar un pla per anar-les reconvertint. I, en donar suport a les iniciatives a favor de la pau. https://www.bancaarmada.org/ca/

7. En concret sobre la guerra a Ucraïna:

a. Acollir i donar suport a les persones que exerceixen el seu dret a l’objecció de consciència i deserció, especialment les que són perseguides a Rússia, Ucraïna i Bielorússia com promou aquesta campanya. https://aturemlesguerres.cat/insubmissio-a-totesles-

guerres/

b. Donar suport a les iniciatives ucraïneses de resistència civil recollides en estudis com La resistència civil noviolenta ucraïnesa davant la guerra

https://aturemlesguerres.cat/la-resistencia-civil-noviolenta-ucrainesa-davant-la-guerra/

c. Insistir i donar suport a totes les iniciatives diplomàtiques que portin a un alto al foc immediat, com a primer pas per un acord just que doni seguretat i estabilitat a totes les poblacions de la zona com el pla de DIEM25 https://diem25.org/diem25-tiene-planpara-paz-ucrania/

8. Fer conèixer aquesta iniciativa de pau i, per tant, comunicar aquesta moció, als principals responsables polítics del conflicte:

a. Vladímir V. Putin, president de la Federació Russa

b. Volodímir O. Zelenski, president d’Ucraïna

c. Jens Stoltenberg, secretari general de l’OTAN

d. Ursula G. von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea

e. «Joe» Biden Jr, president dels Estats Units d’Amèrica

f. Pedro Sánchez Pérez-Castejón, president del Govern d‘Espanya

g. Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya

9. Comunicar fefaentment a la població del municipi aquesta moció i convidar-la a fer-la efectiva en la mesura de les seves possibilitats.

10. Convidar les properes candidatures municipals a incorporar en el programa electoral els compromisos concrets per fer efectives les mesures aprovades que corresponguin.

Membre de la reunió local de l’acció www.aturemlesguerres.cat

CatalanEnglishArabicFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishUkrainian